dijous, 5 de setembre del 2013

Camí de Sant Jaume de l'Ebre (III)

Avui vaig de Fabara a Escatrón passant per Caspe.
Tinc que confessar que quan vaig preparar les etapes me va flipar el nom d'Escatrón!!
Oye mañoooo...tu de donde eres?? Yooo? De Escatrón de Aragón!! Quina poca lliga...jeje!! Es com ser català de Ripoll o d'Olot....suposo...més maño no es pot ser!!
En Jesús i Chals portem esta quinzena molt de catxondeo en este poble...
Jo ja he estat...vatros dos sempre tindreu esta visita pendent...jiji!
Per cert, una etapa molt seca i molt trista...no hi ha res entre poble i poble...sols la meua sombra avançada dient que vaig pel bon camí...

- Fabara - Caspe
M'aixeco i mireu que he trobat al menjador de casa la Teresa:

Uauuuu!! Torradetes calentetes i café recient fet!! Com s'ho curra!! Si algun dia feu el camí, dormiu aquí, vos deixo el telefon: 687292532
Un cop ben ermortzat marxo de Fabara, deixant a la dreta el "mausoleo" més ben conservat de tot l'Estat Aspanyol. És romà i data del segle II, és adir, uns 1.800 anys sense fer-li cap reforma. 
Nota per a tots el ignorants que vos heu quedat igual: (jo inclòs abans de mirar-ho al Google)...un mausoleo és un monument fúnebre. Aquest està dedicat Lucius Emilius Lupus, un nen que es va morir i els seus pares vam manar fer aquesta consatrucció.
Jo l'he vist de lluny, no he anat a visitar-lo. No obstant, penjo una foto que he fet a un diptic del poble per a que el veigueu el bonic que és:

Passem el riu Matarraña, nom que dona a la comarca que hi ha detràs dels nostres Ports al seu pas abans de morir a l'Ebre (pobles com La Fresneda, Vall de Robles, etc)

Es deixa la carretera per agafar una pista que mos porta a Casp. Després de pujar uns 4-5km (uns quants els he fet passejant...) comença una baixada lleu però continuada fins casi a Casp. Tot ben senyalitat, inclús en alguna ocasió adimensionat...bé, per això són maños!! Mireu la fletxa a la roca, no s'aprecia massa a la foto, però js ben asseguro que el "pedrolo" és descomunal i la fletxa deu fer un metro...molt bèstia!!

Arrivo a Casp i a tornar a esmortzar...una pasteta dolça i una aigüeta!!
Es nota que la localitat de Casp té molta història. Com sabeu aquí va ser el "Compromiso de Caspe".
Per si estei interessats...es va der al 1412, que després de la mort de Martin I d'Aragó (1410), la Corona es va quedar sense continuació, ja que lo xiqüelo este no va deixar descendència, llavors es va fer una reunió dels representants dels reinats d'Aragó, València i Principat de Catalunya, els compromisaris, per seguir el reinat. Van anomemar a Fernando de Antequera. Crec que el re-reiao de Fernando el Catolic.

Ah! Una altra nota històrica...aquesta peregrina...
Diu la llegenda que Santiago el Mayor li va tocar cristianitzar la nostra península. Va desbarcar a Cartagena i el tio anava fent camí....
Al Gener de l'any 40 estava una mica més amunt que jo ara, estava desmotivat, desolat...llavors se li va aparèixer la Verge per donar-li ànims i per entregar-li el Pilar per aixecar l'Esglèsia a Espanya. Va ser a Saragossa i justamemt on ara està la Catedral del Pilar. A que no ho sabieu? Jeje!!
Doncs bé, Santiago anava en 7 ajudants en el moment de l'aparició, i un d'ells era San Indalecio, natural de Casp.

Diuen que el camí de l'Ebre és el camí que va fer Santiago per cristianitzar la península i fins a Compostela, ja que venia de Cartagena i probablement va pujar riu amunt.

- Casp - Chiprana:
Camí mooolt aborrit...mireu mireu:

El camí no entra a Chiprana, però jo si que ho he fet per "retratar" l'esglèsia.
Poble molt menut i empinat. Està emboltat de l'embalsament de Maquinensa:

- Chiprana - Escatrón:
Com el relleu dia la guia que era el mateix, aquests els he fet per carretera, ja que el camí va al costat.
Seguim en el pasissatje sec

En mig del no res, un recordatori que estas femt el cami...

Al cap d'una quants km, tierra santa...tierra prometida...Escatronnn!! Jeje!!

Un poble petit, d'uns mil habitants, però amb centrals elèctriques a tope!! (no m'extranya en este nom del poble...jeje..)
Com he fet pronte, he anat a visitar El Monasterio de Rueda, que demà tinc que passar: un lloc increïblement bonic...chaaaa estos de l'esglèssia quan de poder tenien...

Actualment una part és monsateri visitable i una altra Parador

Molt gran i molt bonic tot ell:

Després a l'hostal El Embarcadero: dutxa, roba rentada i a dinar aquí mateix. Avui he demanat be: Codornices encebollados i una miqueta de vi de Cariñena (al final ha caigut la botelleta...i la siesta també ha caigut...jiji)

Escatrón no té massa coses! Té l'embarcadero i una herència del clero total, de fet ho té tot:
- Dalt del poble una ermita:

- Dalt, però a l'altra banda un convent (que està per reformar):

- Baixant cap al riu, l'esgléssia: que conserva un retaule molt valuós:

I a l'altre costat de riu, El Monasterio de Rueda, encara que ja és terme de Sestago.
Ara a sopar i a descansar per l'etapa de demà.

GALERIA FOTOGRÀFICA D'ESGLÈSSIES:

14. Casp:

15. Chiprana:

16. Escatrón:

17. Monasterio de Rueda

Etapa ANTERIOR
Etapa POSTERIOR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada