dilluns, 29 d’abril de 2013

Les Moles - Jornades 2013

Avui la revista britànica "Restaurant" treu la llista dels 50 millors restaurants del món. Segur que el Noma danès o El Celler de Can Roca seran els guanyadors, o qui sap si hi haurà alguna sorpresa...

Avui és un bon dia per reivindicar que molt prop nostre en tenim un que no sortirà a aquestes llistes, però segueix sent el meu preferit.

Com tots els anys Jeroni i Carmen presenten cap a Febrer o Març el seu menú anual en les Jornades.
Tots els anys anem i intentem anar el primer dia, on a més a més, ve un celler convidat que marida tots els plats.
Aquest any amb el fitxatge de la Joanna ens va ser impossible assistir a la presentació, així que vam anar una mica més tard.
Si anar a menjar a Les Moles ja és un espectacle, no vos podeu imaginar com són les jornades.
A més a més, presentaven la segona anyada del seu vi i el seu primer vi de guarda.



1. EL LOCAL:
Envoltat d'una antiga pedrera, el restaurant està ubicat del que va ser el magatzem de la pedrera.
Un local molt acollidor que no li falta cap detall: bones copes, vaixella, coberteria, etc. tot està perfectament pensat i cuidat.

2. LA CUINA: 
Una de les coses que més ens fascina de Les Moles, és que intenta, i per suposat ho aconsegueix:
- mesclar les tècniques culinàries més vanguardistes (destil.lacions al buït, canvis d'estructures, etc)
- però sempre amb els productes de gran qualitat de la nostra terra, productes amb segell propi (ostres del delta, formatges del Maestrat, oli mil·lenari d'Ulldecona, tonyina de l'Ametlla, i un llarg etc).
Una cuina en continua evolució que torno a reivindicar que és una vergonya que els de Michelin no el qualifiquen amb una estrella, altres guies si que li han donat la valoració que li pertoca, però, malaugradament, Michelin encara no ha fet.


3. DADES D'INTERÉS:
Vins Les Moles
RESTAURANT LES MOLES
Cuiner: Jeroni Castell
Cap de sala-Sommelier: Carmen Sauch
Ctra. La Sénia, Km. 2
43550 Ulldecona (Tarragona)
Tel: 977 57 32 24
Web: www.lesmoles.com


4. EL MENU DEGUSTACIÓ:
Cada any aquesta parella es superen, un total de 18 plats maridats amb el seu blanc 2012, el seu primer negre guardat amb fusta i un escumós l'Hereu Reserva, (els de Raventós i Blanc fa ben poc han sortit de la DO Cava, per això li tenen que dir escumós, tot i que té el nivell dels millors caves).
Sempre dic que hi han unes línies clares als seus menús degustació:
- converteix plats tradicionals en noves i genials creacions amb l'ajuda de tècniques modernes
- utilitza aliments de la zona: treballa l'oli, l'ostra, el foie, les amanides, peix i carn de la nostra zona
Un clar exemple són els primers plats d'aquest any: un homenatge als esmorzars típics de la nostra zona que es mengen al plat. Inclús el estovalles per aquest entrants era particular.


COMENCEM AMB UNS ESMORZARS DE FORQUILLA:

1. Pa amb oli i sal: al post de l'any passat vaig dir que a Jeroni no li quedaven més textures per treure al plat l'oli....doncs si, li quedava el gelat d'oli presentat com un "corte" dels d'abans.
2. Pa amb tomaca i pernil: mireu la foto!! un cucurutxo amb gust de tomaca i el farcit amb gust de pernil...un autèntic "divertimento".
3. Sardines de casco amb ou: no crec que ningú abans si li va ocórrer fer un gelat de sardina de casco, però lo més autèntic és que estava boníssim!! Gelat amb un rovell d'ou...buff quina pinta!
4. Xapadillo d'anguila amb tomàquet i alls rostits: Un altre plat de les nostres terres elaborat no tradicionalment. La textura de la tomaca era molt agradable amb els alls rostits i el xapadillo.
5. Calamars a la romana amb maionesa de la seva tinta: tot ben cuidat, fins a l'últim detall, el plat era una micrositella d'una fregidora.
6. Cansalada amb all i oli, carxofes i carbó: per mi un dels millors plats d'aquest 2013. Tot i que sembla un plat ben potent, han aconseguit que sigui un plat ben conjuntat, molt agradable en boca.

2. Pa amb tomaca i pernil






1. Pa amb oli i sal






















3. Sardines de casco amb ou
4. Xapadillo d'angila amb tomàquet i alls rostits

 


















5. Calamars a la romana amb maionesa de la seva tinta
6. Cansalada amb all i oli, carxofes i carbó























ARA UNES CONSERVES:

Tres presentacions en llauna, molt autèntic
7. Tonyina de l'Ametlla de Mar en escabetx: La tonyina de l'Ametlla ja forma part dels "clàssics" de Jeroni. Aquesta vegada amb un escabetx molt fi. Personalment "m'enfaden" els escabetxs, però aquest no era molt fort. Molt bo.
8. Llauna d'escopinyes amb all i pesteta: la bona qualitat mai falla
9. Foie amb figues: un altre "clàssic" de Les Moles: el foie. Aquesta vegada amb unes figus, a més, el vam menjar amb un pa de nous....fantàstic!!



Les tres llaunes


7. Tonyina de l'Ametlla de Mar en escabetx



8. Llauna d'escopinyes amb all i pesteta
9. Foie amb figues





















COMENCEM L'APAT:
Segons ells, es comença ara a menjar...vol dir que el d'abans era per fer gana?? jeje...

10. Ostra del Delta amb cogombre i iogurt: No sóc l'apropiat per comentar aquest plat, ja que l'ostra no és de la meva devoció. No obstant,  me diuen que la mescla de sabors no era la millor.
11. Amanida d'escamarlans de la Ràpita amb algues i poma àcida: Un aplec de sabors ben conjuntats
12. Escrita amb un suquet mariner i nyoquis de pataca: Un peix molt sabròs i molt suau
13. Patata emmascarada amb foie: un dels millors d'aquestes jornades, espectacular!!
14. Hamburguesa d'ànec a la taronja: un altre invent marca de la casa, curios i molt sabròs
15. El refresc de Les Moles, un cocktail de territori: El seu primer cocktail, recordo prèssec i ginebra entre altres coses. Com sempre, el packaging immillorable.

11. Amanida d'escamarlans de la Ràpita






10. Ostra del Delta amb cogombre i iogurt

















 




12. Escrita amb un suquet mariner i nyoquis de pataca
13. Patata emmascarada amb foie





















15. El refresc de Les Moles

14. Hamburguesa d'ànec a la taronja









AROMÀTIC:
Els postres d'aquestes jornades....

16. El nostre vi, La nostra vinya: Cada aroma que s'aprecia en el seu vi negre integrat dins de mijta ampolla: avellanes, fruits rojos, torrats....una idea genial
17. Brull del Maestrat amb mel de Ramon Ortiz: com sempre, cuidant i integrant el territori
18. Periquillos, tortelles del secret i vi ranci: Pels qui nosón d'Ulldecona dir-vos que són dos pastes típiques del poble, i el vi ranci és tot un clàssic per compartir el dolç, aquesta vegada en forma de "chuche".

16. El nostre vi, La nostra vinya
17. Brull del Maestrat amb mel
















18. Periquillos, tortelles del secret i vi ranci


























En resum: una cita oblgada pels amants de la gastronomia: un joc de sabors, de textures, de sensasions.




3 comentaris:

  1. Com sempre, anar a les Moles és una garantia!!
    Sorpresos gratament un cop més...

    ResponElimina
  2. Acabo de descobrir el vostre blog, i me pareix molt interessant! Me quedaré un ratet més per açi.

    Bea del blog: Cuinar i Viatjar.

    ResponElimina
  3. Hola Bea de Cuinar i Viatjar!!
    Moltes gràcies!!

    ResponElimina