diumenge, 23 de desembre del 2018

La Capriata - Bologna

Com ja he explicat en el post anterior, vam anar el passat 15/12/18 a sopar a Bologna!!
Almenys esta era la tonteria que vam dir...jeje!!
Un finde express per Bolònia van donar per sopar i per alguna cosa més!!

Vos deixo el post del finde aquí: BOLONIA EN 20 HORES

Erem 17 persones, i per supost teníem que buscar alguna cosa des de casa per a sopar, no mos podíem presentar un dissabte tots junts per menjar a qualsevol lloc!!
De les recomanacions via web, via amics...i treient als que no me van contestar, i als que no tenien la disponibilitat en reservar aquell dia...va sortir aquest restaurant: LA CAPRIATA.

Ubicat al Passatge Corte Isolani, entre l'Strada Maggiore i la Piazza Santo Stefano.

Vaig pactar un menú tancat. Era un dels restaurants que més representava la cuina bolonyesa.
He de dir que no va complir amb les espectatives que jo tenia d'un restaurant...pel que fa a servei...estos italians del nort són molt bordes...ja que també ens va passar lo mateix abans quan vam fer el vinito a Le Stanze.


LA CRÍTICA NEGATIVA
Com a exemples de "borderia-bolonyesa-capritiana" vaig a fer-vos un petit resum:

Bronca-1: Hora d'arrivada: vaig dir sobre les 21.30. Vam estar tots a les 22.00. Ens van renyir com a xikets...

Bronca-2: Plats a taula: el menú consistia en un antipasti (entrant), un primer i un segon plat per a cadascú. Per tal de poder tastar-ho tot, vam demanar totes les eleccions...i a l'hora de fer el passe a taula, vam suggerir de ficar-ho tot al mig, i que ens portin plats buits, i així ja natros anavem tastat. Se van enfadar...

Bronca-3: Vi: en el menú entrava una ampolla de vi per cada 4: un blanc Chardonnay i un negre de la DO Romagna de la zona. Quan vam demanar més ampolles, ens van dir que tenia que ser extra, però amb molt mala llet.

Bronca-4: Timings i factura: A les 23.50 baixa un cambrer dient que en 10 minuts teníem que pagar i marxar.

Bronca-5: Pagar: No ens van deixar que casacú pugués pagar la seva part, com aquí a les espanyes fem: Volien el total de la factura.

Jo penso, i ademés és real: que aquí per les nostres terres de les 5 bronques ninguna ens l'haguessin fet.
Aquí pot ser estem més professionalitzats o més dedicats al turisme, i aquestes coses les tractem millor!!


LA CRÍTICA POSITIVA
Després de llegir bastant sobre la gastronomia de Bologna, tinc que dir que aquest restaurant és un dels que cuinen quasi tots els plats, i ademés la fan bona. Així que bona elecció!!


Fora al Passatge abans d'entrar a La Capriata


Ja sentats esperant la "jalandra"



EL MENÚ DEGUSTACIÓ

Ja un cop dita la meva crítica, passo a ensenyar-vos el que vam menjar.
S'ha de dir que a excepció dels segons, tot estava molt bo.

Aquest era el menú que em van sugerir:
Nota 1: cada plat estarà escrit amb italià, i posteriorment amb los nostre idioma.
Nota 2: els plats característics del país Italià, tindran una breu explicació o un link


A. ANTIPASTI:


1. Tortino di melanzane con pesto di basilico e mandorle tostate
Pastís d'albergínia amb pesto d'alfàbrega i ametlles torrades. Molt sabrós.

Tortino di melanzane con pesto di basilico e mandorle tostate



2. Crescentine con selezione di salumi
El crescentine és una mena de bunyol, que és molt típic de Bolonia, com un snack, i que es treu per acompanyar als embotits .
Els embotits són molt típics en la cuina bolonyesa.

Crescentine con selezione di salumi



3. Flauta SPINACI amb fondue de parmesà i reducció balsàmica de Modena
Flam d'espinacs amb fondue de parmesà i reducció balsàmica de Modena. Ni m'agrada habitualñment els espincas, ni el vinagre balsàmic...doncs be: em va "enxisar" el plat...quines coses...

Flan di SPINACI con fonduta di parmigiano e riduzione di balsamico di Modena



B. PRIMERS:


4. Tortelloni di zucca con crema di mascarpone e pinoli tostati
Tortelloni de carbassa amb crema de mascarpone i pinyons torrats
Els tortelinis són una pasta originària de Bologna. Per més info: TORTELINI

Còpio/pego una de les teories de l'origen del tortellini....
L'origen dels tortellini està envoltat de diverses llegendes. Una d'elles conta que aquest plat va nàixer en Castelfranco Emilia, província de Modena. Una nit durant un viatge, Lucrècia Borja es va allotjar en una taverna del poble, i el propietari es va veure captivat per la seua bellesa i no va poder resistir la temptació d'espiar-la per l'ull del pany. La llum dins d'aquesta provenia d'unes poques veles, pel que l'atrevit taverner només va poder veure el llombrígol de la dama. Aquesta pura i innocent visió va ser suficient per a produir-li un èxtasi que li va inspirar la creació dels tortellini eixa mateixa nit. En altra versió similar, la inspiració s'atribueix a un cantiner que -també per l'ull del pany- espia a Venus que espera en l'habitació al seu amant Júpiter.

Tortelloni di zucca con crema di mascarpone e pinoli tostati



5. Lasagne verdi alla Bolognese
Lasanya verd bolonyesa.
Igual que els tortellinis, la lassanya es originària de Bologna. A aquesta terra, són molt càrnics, i van inventar la mortadela i la pasta amb carn (tortellinis i lassanya)
Per més info premeu aquí: LASANYA

Lasagne verdi alla Bolognese

6. Gramigne con salsiccia
Gramigne amb salsitxa

Gramigna és un tipus de pasta.
He estat buscant variants de pasta, segons forma, tubular, de filament, de cinta, micro pasta, facides, irregulars...hi han més de 50...innumerables!!
Vos passo este link del tipus de pastes sols per a que flipeu: TIPUS DE PASTA

La gramigna és un tipus de pasta recargolada, que mesclada amb la salsitxa, també és un plat de la cuina bolognesa

Gramigne con salsiccia


7. Tagliatelle al ragù Bolognese
Tagliatelle amb ragù bolonyès

El ragú és una preparació típica de la cuina italiana, que consiteix en coure la carn, estofant-la amb els seus propis sucs
El ragú alla bolognese és la que coneixem com a salsa bolonyesa (copio/pego de la viquipedia)

La salsa bolonyesa és una salsa de carn picada i sofregit molt comunament usada per a acompanyar pastes o, a Itàlia, també a la polenta. És una salsa espessa, de color roig, molt emprada en les comarques properes a Bolonya, on duu el nom ragù com deformació del francès "ragoût".
A l'octubre de l'any 1982, una delegació de Bolonya que representava l'Accademia Italiana della Cucina va dipositar a la Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Bologna la recepta oficial del ragù bolognese, amb l'objectiu de garantir la continuïtat i el respecte de la tradició gastronòmica bolonyesa a Itàlia i en el món.
Els seus ingredients principals són carn picada de vedella o de bouceba i tomàquet (tot això en forma de salsa de tomàquet). Segons les diferents receptes és possible trobar a més pastanagapebrotapiallvi blanc o negre, fines herbes i espècies vàries.

Tagliatelle al ragù Bolognese



C. SEGONS:

8. Cotoletta alla bolognese
La Cotoletta és un filet de vedella arrebossada. El més famós és la Cotoletta alla Milanese, que és per a natros l'escalope rebossat tradicional.
Més info de Cotoletta aquí: COTOLETTA 

A Bologna tenen una cotoletta pròpia: amb prosciutto i parmesà, He trobat un blog italià on ho expliquen foça be: COTOLETTA ALLA BOLOGNESE

Vindria a ser una desconstrucció del Cachopo...jeje!!!

Cotoletta alla bolognese



9. Arrosto di Mora Romagnola
L'Arrostro és un rostit, generalment de carn de porc.
La Mora Rimagnola és un tipus de porc autòcton de la regió Emilia-Romagna, d'on és Bologna la capital. Per més info: MORA ROMAGNOLA
Hi ha que dir que va ser el primer plat fluix respecte als que havíem tastat!!

Arrosto di Mora Romagnola



10. Arrosto con salsa di Friggione
Un rostit de carn de porc amb sals di Friggione, una salsa original de Bolonia:

El friggione és una especialitat boloñesa tradicional, és una salsa substancial feta amb cebes blanques i tomàquets pelats.
La friggione es considera una recepta relament històrica, tant que la recepta original es conserva a la Cambra de Comerç de Bolonya, un privilegi reservat només per als tortellini, tallarines i ragù més populars.
La preparació de la salsa és realment molt simple, una mica més de preparació, a causa del temps de maceració, per tant, es recomana preparar-la la nit anterior per al dia següent.

Vos deixo una altra entrada d'un blog italiàs: SALSA DI FRIGGIONE

Juntament amb el plat anterior, un dels més fluixos en la degustació. Aquí seria llom de porc amb sals ade tomàquet i ceba tendra....jeje!!

Arrosto con salsa di Friggione


D. POSTRES:

11. Crema Mascarpone
Doncs això, una crema de mascarpone.
El mascarpone és un formatge de llet de vaca del nort d'Italia: Llombardia. Es un formatge fresc, elaborat amb la crema de llet, nata i àcid cítric o acètic. És molt utilitzat per fer el tiramisú, i per acompanyar al panetone.
Al no ser un formatge produït amb quall, és molt usat en la cuina vegetariana.

Crema Mascarpone

E. ELS VINS:

El vi negre va ser un Mastalso Romagna Sangiovese Superiore del 2015, i el blanc era un Chardonnay  de les Terres de Sicilia...




...i aquí vos deixo el menú a la italiana manera...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada