dissabte, 13 d’abril del 2019

Camino Primitivo - Etapa 0: Casa-Oviedo

29/03/19: Casa - Aeroport Barcelona - Oviedo

Tornem al lio!!
Un any més, marxo al camino sol a buscar aquella gasolina que durant l’any he anat gastant i perdent...

Aquest any vaig a fer el primer de tots els camins: EL CAMINO PRIMITIVO💪💪!!

És el que va fer el rei Alfons II el Casto, quan li va dir el bisbe d’Iria Flavia que prop d’allí havia unes llums...a un campo de estrellas...campo estela...compostela!!
Així que segurament aniré per on va anar Alfons II fa uns quants anys...per allà el segle XI...


Com Oviedo pinta que té que ser xula, el dia “0” me’l passaré íntegrament coneixent la ciutat, i com no, la seva gastronomia!! 😋

Com sempre, res d’això no podria fer si no fos per la gran persona que tinc al meu costat: la meva companyera de viatge en la vida!! Gisela, ja saps que no hi han paraules d’agraïment!! GRÀCIES AMOOR!! 😍

Comencem!!

Volo des de Barcelona i fent cas a Guardiola, començo ben d’hora ben d’hora!!
El vol surt a les 7:00, i jo surto de casa a les 3:45.
Cotxe ja al parking de la T1 i entro airport a les 5:45


Cafè i cap a la porta d’embarcament de Vueling.


Pujo a l'avió amb la posta de sól darrere...molt bonic!!


Vol sense incidències i arribem a aeroport d’Astúries. Està lluny de la capital, s’ha d’agafar un bus que surt cada hora. Molt ben organitzat.

A les 8:45 ja a terra i a les 9:00 damunt lo bus.
9:45 ja a Estación Central, i directe a la catedral: a agafar la Credencial i fer una visita!!
Nota: ahí conec a Isabel, la que serà una companyera d'aquest Camino...però tant sols vam creuar 2 paraules...

Oviedo és molt xula, amb moooolta història. Una de les seves icones és la Catedral. Així que cap allà a buscar la Credencial i de passada, fer un tour per dins...

Tenen el “Santo Sudario” a la “Cámara Santa”.
Es veu, que en les guerres de Jesuralem van ficar el sudari en un cofre (ara “Cofre Santo”) i va anar a parar a Oviedo, fugint dels àrabs...
Va anar a parar a casa d’Alfons I, i va estar 2 segles sense obrir-la.


Nota: Alfons II va manar fer d’aquesta casa, l’actual Catedral.
No va ser fins que Alfons XI i la seva corte, la van pbrir i van vore lo que havia...
En resum: que a Oviedo està el “Santo Sudario”, i a Turí la “Sábana Santa”, dos coses diferents: el sudari era per tapar la cara en morts que implicaven dolor, i la “Sábana” era per tapar en cos un cop ja sense vida.
Nota: tot això m’ho va contar el xic que estava a la porta de la Catedral, que no sé com es diu, però molt majo i molt anti-gijonista...😂😂

També està la figura del famós Crist, anomenat el Salvador!!
Diu la llegenda peregrina que: “Si vas a Santiago y no al Salvador, vas a ver al criado y no al senor”
Jo per sinde cas, ja ho tinc fet: visitat!! 😉


S’ha de dir que la Catedral és molt xula i té molta història!! Aquí més fotos de la Catedral....

- A la Càmara Santa...



- En un capellà que es veu que era famòs...


- Dins la cripta...


- A l'altar, que és espectacular...


- Me va fer molta gràcia vore la imatge de la Mare de Deu de la Pietat com la d’Ulldecona (en español, de la piedad o del dolor).



Ara cap a l’alberg!!
Encara està tancat, justament està a la Calle Gascona, carrer per excelència de les Sidreries de la ciutat.


Faig un beure a la que va ser la primera sidreria de La Gascona: El Ferroviario. Allà me conta el jefe algun secret de la sidra...i ja a l’alberg.
És nou i net. No té hora de tancar, va en codi...quins adelantos!!

I ara ja a pel primer homenatge gastronòmic: Casa Gloria!!
El gastrobar de Nacho Manzano, el xef que té el Casa Marcial, únic lloc en Astúries amb 2 estrelles Michelin!!


Com sempre, li dic a l’encarregat que passo de la carta, que em prepari el que seria el més representatiu de la cuina (en aquest cas de Nacho Manzano)


Després ja cap a alberg, mentrestant fotos varies...


Oviedo té moltes estàtues, entre elles, la popular Mafalda, i el ja fill adoptiu Woody Allen...


Migdiada!! El llit és còmode i sols som 3-4...a vore si tinc sort i a la nit no ronquen...😬

Un cop descansat de la matinada, a pegar voltes per Oviedo!! (Vaig acabar fent 17km per la ciutat🤷‍♂️💪🙈)


A destacar lo flipant i per cert gratuit del Museu de Belles Arts...tenen a Sorolla, Picasso entre d’altres...


Oviedo té un casc antic molt bonic i senyorial, ja que té molta història!!

Per cert..que majos de fer-me un carrer🙌😍


Llocs fantàstics com la Plaça Trascorrales, o la Plaça del Fontan...



Ah! Com sempre, quan veig una esglèssia...entro!! Mira...m'agrada!!
Entro a una del casc antic, me va encantar la secció almoines...
Mireu quina organització...jejeje!! (inclús hi ha un apartat per al meu Sant...)




Com tinc temps i ganes de caminar, abans de sopar a la Gascona, vaig a la zona de vins...que al ser divendres nit, està a petar!! Faig un Albariño al recomanat Lola. Aquí ja per veure, te fiquen algo....
Per cert..primer albariño del que serà la beguda oficial del camino....jeje!!


Pel camí me truca la família que tant estimo i m’estimen😍😍😍
Fem un facetime!!


I de la zona de vins a la zona de les Sidreries.
Vaig junt el Ferroviario, l’altre recomanat: Sidreria Tierra Astur.


Tinc un gran problema: No tinc geeens de gana!!
Demano una ampolla de sidra (no serveixen gots, sols botelles...pos botella😂)
El menjar és tot enorme. Me diu la cambrera que “los huevos rotos” són de lo menys calòric de tot...menos mal...3 ous en pataques i saltxitxes asturianes!!!



Rodolant rosolant cap a l’alberg!!
Demà començo el Camino!!

dimarts, 12 de març del 2019

Les Moles 2019: MicroclimaX

Si tos els anys quan Les Moles fan la presentació de Les Jornades, tothom flipem....aquest any crec que ha passat d'estatus: aquest any crec que virtualment ja estan en la Segona Estrella Michelin!!
Així de simple i clar ho dic i ho sento!!
I a més a l'estil més salvatge que he vist mai a Les Moles: Ulls, orelles, sang i fetge, pell de cabra, cervells...una animalada de menú i d'espectacle!!


RESTAURANT LES MOLES
Xef: Jeroni Castell
Cap de sala-Sommelier: Carmen Sauch
Cap de cuina: Pau Castell
Ctra. La Sénia, Km. 2
43550 Ulldecona (Tarragona)
Tel: 977 57 32 24
Dia de la Visita: 01/03/2019

Una de les coses que mes m'agrada de "casa Jeroni i família" és que sempre amb el seu ADN, i la seva cuina de producte, d'evolució i plens de tecnisisme, conserven la mateixa línia al menú degustació.
Els que anem i coneixem la seva cuina, ho agraïm. Sempre trobarem algun oli tècnicament treballat, un gelat salat de lo més inverosímil, una amanida "made in Les Moles", una ostra del delta a la última versió, un foie, un recort de la infància...etc etc...brutaaaaal!!!
Tot i que aquesta vegada han fet coses noves:
1. Fer un plat en dos versions....la verita que molt divertit
2. Portar a Les Moles una mica dels viatges i món que Jeroni ha fet aquest últim any.
Ja ho profunditzarem en el seu moment...a part dels plats "salvatges" d'aquest any...

Qui segueix una mica aquest blog sabrà que no m'amago de dir que Les Moles és el meu preferit. Ho és, perquè xalo molt menjat, i xalo molt amb la seva comanyia, de les seves converses, de l'entorn...

Podria escriure fulles i fulles de Les Moles, però...a part de que no sé escriure, i que ja hi han guies super ben fetes, passem a presentar el que vam sopar!!

Ah! del "bebercio" aquest any van portar a Celler Mas Alta, un celler del Priorat  de La Vilella Alta, que també forma una mica part de l'univers Les Moles: BODEGAS MAS ALTA

Primer, vos deixo la minuta del menú:


...i comencem:
Com sempre: breu presentació de Les Jornades que Jeroni mos explica...amb l'enòleg de Mas Alta


...aquí una que va sopar en mi...jeje!!



COMENCEM

1. OOVE DE LES NOSTRES OLIVERES MIL·LENÀRIES
2. GARROFA
Lo que vos deia: la nova versió de l'oli (ja són incontables), i garrofa, un dels productes "fetiche" d'aquesta casa!



EL NOSTRE JARDÍ ECOLÒGIC

3. FONOLL
4. ANET
Per als que tenim invasió castellana per les nostres terres...
Fonoll és hinojo
Anet és eneldo
Coses que té Les Moles: productes "a priori" no atractius així menjats "a la brava", i va...i estan bons com a aperitiu...



5. REMOLATXA
Un altre "divertimento" de la factoria Castell...



6. BOCATA DE SOBRASSADA I ANXOVES
Ja tenim al gelat, i com havia dit abans....sempre d'algo impossible, i sempre boníssim!!!




FUMATS I TOMÀQUET

7. SORELL
Diferentes tipus de tomàquet amb un fumat



8. ANGUILA
I aquí una altra versió d'un fumat i tomàquet...sempre buscant lo tradicional, i pegant-li 2 o 3...o 14 voltes al plat...sempre divertit!!!





DELTA DE L'EBRE

9. GASPATXO DE MAR AMB OSTRES
El delta és un altre espai protegit per a Jeroni...i les ostes un dels seus productes que surten si o si a les jornades.
Aquesta vegada...tant sols cal miar el plat....
(Nota: sentint-ho molt, les ostres és un producte que no puc amb ell...Gisela a les Jornades sempre en tasta dos...jeje)





10. ORTIGA DE MAR
11. BROU DE CRANC BLAU
Prodcute i producte...aquest plat és d'aquestos que repetiries seguríssim...



MOLL DE ROCA

12. A LA BRASA AMB PIL PIL  DE SAFRÀ DE PERELLÓ 
Aquí és on abans al pricipi he comentat que aquest any, fa un mateix producte en dos passes....en dos versions...
Aquí va una de mollet, on ja ha incorporat un dels plats o productes de la sev infància..
Este plat és d'aquells que sempre arrive...golosos...dels que repetiries...o tripitiries...




13. FREGIT DEL SEU CAP 
Jo es que soc amant dels cruixents...i això és sabor i textura de les meues...jeje!!





VIATGES 2018

14. XANGAI: FIDEUS XINESOS DE CANSALADA I GALERES
I aquí va un de viatges...
El primer (que era el segon viatge cronològicament parlant): Xangai, on Jeroni el van convidar per a que portés la seva cuina a llocs "tope gama" d'allà!!
Copio/pego el que fica a la minuta: "convençut que la cuina xinesa no li agradaria, Jeroni va quedar enamorat de la tècnica, la nitidesa i la potència dels sabors d'aquesta cuina."

Aquí va un altre plat dels que jo anomeno "golòs"....boníssim!!










15. SAO PAULO: PAPADA, TAPIOCA I PLÀTAN AMB LA SEVA CAIPIRINHA
Torno a copiar/pegar per a entendre-ho: "De tos els àpats que va fer al Brasil, el sopar a Casa Do Porco el va deixar enlluernat."
Aquest restaurant pel que he llegit és el temple del tocino....té una estrella Michelin.
La veritat que aquest plat és una bogeria de sabor i potència!!





LA TONYINA DE BALFEGÓ
Un altre que no pot fallar mai...la tonyina...però no tal com vos imaginarieu...


16. ULL
Al més pur estil DiverXO...atreviment...locura....
Un bunyol de la part interna de l'ull, i presentat tal com el veieu...més real impossible!!!



17. ORELLA
Ja no sé si Balfegó té més parts "rares" pr oferir-i a Jeroni...
Aquí va una d'orella, la part interna de la tonyina...grassa, sabrosa, cruixent...





SANG I FETGE

18. FETGE GRAS, SANG I ENCURTITS
Aquí ja s'ha llicenciat i ja es Les MolesXO....jeje!
Entre el foie, com no podia faltar...i entra en un plat que visualment és la òstia, ja que el nom del plat és perfecte, i el nom és una frase molt nostra d'aquí!!
I a més, el sabor: la convinacio del greix en els encurtots....brutal!!






PIT DE TUDÓ I LA SEVA DIETA NATURAL

19. TARTAR DE TUDÓ AMB AVELLANES
Un altre plat amb dos passes...
El primer un tartar de tudó (seria com una "paloma" salvatge").
Nota: com es pot vore la meva no té avellanes, la dell fons, la de Gisela, si (soc alèrgic).



20. TUDÓ A LA BRASA AMB OLIVES I PANÍS
Aquí vol fusionar el producte amb el que ell es nutreix. Molt divertit.




LA CABRA HISPÀNICA

21. ROYAL DE CABRA HISPÀNICA AMB HERBES DEL SEU ENTORN
Un altre plat amb dos passes...i un altre producte que no pot fallar ni faltar mai a aquesta casa: La Cabra dels Ports



22. PELL DE CABRA?
I aquí més atreviment dels Castell...Molt ben lograt!!!




POSTRES: ELS DOLÇOS

23. MENJA'T EL COCO
El típic postre de nata i fresa...però mireu quina pinta te, eh? Quina animalada!!!




24. PA, VI I SUCRE
Després d'un postre de Sal, Oli i Vinagre, doncs una de Pa, Vi i Sucre no podia faltar a aquesta casa...



25. UN TAP
Una llepolia en forma de tap...



26. CREO INTEGRAL
Un altre producte dels "de sempre" de Les Moles: xocolate Creo en diferents versions!!



27. FLORS
I per acabar, uns petits fours de lo més floral....